Friday, July 17, 2009

Belimbing Buluh (Averrhoa Bilimbi Linn)

Nama saintifiknya Averrhoa Bilimbi Linn, berasal dari keluarga Oxalidaceae, dipercayai berasal dari Indonesia.
Pokoknya tidak terlalu besar, hanya berkayu kecil dan tidak banyak cabang. Bunga kecilnya berwarna merah dan debunga secara berjambak pada batang dan dahan pokok.
Cara penanamannya melalui cambah biji benih, ia akan hidup subur diatas tanah yang mudah ditembusi air.
Terdapat 2 jenis belimbing buluh :
- berwarna kuning
- berwarna hijau
bagaimanapun fungsi kedua-duanya sama.
Buahnya mengandungi asid amino, asid oksalik, asid sitrik, fenolik, glukosid sianidin, gula, kalium, vitamin A dan vitamin C, makala daunnya pula mempunyai sifat antibakteria.
Belimbing buluh juga mempunyai nilai perubatan yang sangat tinggi. Antaranya berkesan untuk mengurangkan darah tinggi, kencing manis dan pitam. Caranya dengan merebus buah, daun dan bunganya kemudian airnya diminum pagi dan petang.
Buahnya mampu mrngatasi masalah jerawat, parutkan buahnya kemudian dicampurkan sedikit garam dan disapukan pada kulit muka.
Daunnya pula ditumbuk lumat dan tampalkan pada kulit muka untuk merawat bisul, gata-gatal, reumatisme, dan siflis. Air rebusan juga boleh mengubati bengkak pada dubur, melegakan demam panas, diabetes dan rawatan lepas bersalin.
Bunganya pula mujarab untuk mengubati sakit gigi. Air rebusannya pula jika ditambah dengan sedikit gula sesuai dijadikan ubat batuk untuk kanak-kanak.
Belimbing buluh juga sesuai digunakan sebagai bahan pencuci untuk menanggalkan sebarang kotoran menggilatkan benda logam.

Pohon belimbing buluh

Daun belimbing buluh

Buah belimbing buluh

Bunga belimbing buluh

No comments:

Post a Comment